Glad BRAVO weekend in Spa

Het sneeuwde niet in Spa, zoals de titel doet verwachten, maar glad was het wel.

Zal bij het begin beginnen, we moesten deze keer weer naar Spa om op 20 en 21 juli mee te doen met de BRAVO races tijdens het Spa Race Festival. Dus vertrokken we donderdagmiddag al naar Spa, waar Olav de tent inmiddels had opgebouwd, toen ik aankwam. Omdat Bas en Ruud allebei op vakantie waren bestond het team voor deze keer uit Olav en Ikke en de nieuweling Alois die zijn eerste BRAVO race zou rijden dit weekend.

Op vrijdag hadden we briefing, 2 trainingen en een wedstrijd, dat is een hele drukke dag voor ons, mede door het feit dat de briefing al om 7:30 uur begon en dat is geen typefout. Dus zaten we vrijdagmorgen, na een korte nacht met kleine oogjes in de briefingroom. Als verrassing voor ons had men besloten dat we tijdens het hele weekend niet over de witte strepen mochten zelfs niet met 2 wielen en dat maakt het bijna onmogelijk om Eau Rouge op een veilige manier te nemen. 

Eerste training was om 9:00 uur en normaal gesproken slaap ik dan nog, maar nu moesten we vooral die witte lijnen in de gaten houden. Al spoedig bleek dat geen hond zich aan die regel hield en tegen het einde van de training reed iedereen zoals hij normaal gewend was. Olav was 6e, Ikke 10e en Alois uiteindelijk 26e. Men had namelijk zijn transponder verwisseld met iemand anders en dat werd later toch nog netjes gecorrigeerd.

Tweede training was rond de middag en die liep voor ons niet zo gunstig, Olav met motorproblemen 19e, Alois 22e en Ikke 15e en dat alles bij een graad of 18. Super weer voor zo'n dag niet te warm in de auto en dat is heel erg prettig, maar daar zou heel erg snel verandering in komen. De motor van Olav liep niet meer best en dus moest hij nog fink gaan sleutelen en kreeg hulp van Jaak die ons nog kwam bezoeken en uiteindelijk lukte het om hem weer goed aan de praat te krijgen.

Na de twee droge trainingen zouden we om 16:00 uur onze eerste race rijden en we hielden nauwkeurig de buienradar in de gaten en die voorspelde regen rond die tijd, maar omdat je al een half uur voor de start op de pre-grid moet staan moet je dus al 3 kwartier van tevoren beslissen op welke banden je rijdt en toen was het nog prachtig weer en dus koos iedereen voor slicks en dat zou een hele slechte keuze blijken.

Rollende start van achter de safetycar en toen die de baan verliet kwam daarvoor in de plaats de regen. In eerste instantie een paar druppels, maar die zouden snel worden opgevolgd door een hevige plensbui en zo ontstonden er spontaan riviertjes op het circuit. De Historics hebben dan het voordeel dat ze op profielbanden moeten rijden en die konden zich nog enigzins staande houden, maar de Youngtimers op hun slicks hadden eigenlijk een vaarbewijs nodig en op sommige plekken was de auto totaal onbestuurbaar. Gelukkig bracht men de safety car naar buiten en die zou een aantal ronden voor ons blijven rijden, maar die kon ik zelfs niet volgen vanwege mijn slicks, serieus gevaarlijk. Daarna deed de organisatie het enige juiste en kregen we de rode vlag en werd de race gecancelled. Zelfs onder deze gevaarlijke omstandigheden weten een aantal coureurs niet wat een gele vlag met het bord SC betekent en blijven inhalen, maar de verantwoordelijken letten deze keer goed op en diskwalificeerden de boosdoeners.

Resultaat van dit alles was een 5e plek voor Olav, 34e voor Alois en Ikke werd uiteindelijk 12e, maar we waren vooral blij dat de auto's nog heel waren na dit waterballet. Daarna kon de BBQ aan en onze Porsche broeders Jan en Cor kwamen aanschuiven en dan kun je Bas (de zoon van Jan) natuurlijk niet buiten laten staan ondanks het feit dat hij het foute merk rijdt, enig pluspuntje is dat dat ding ook in Duitsland gemaakt wordt. Sterke verhalen met bier en wijn doen het altijd goed in onze tent en daardoor kregen we later op de avond ook nog eens bezoek van de buren, gezellig!!!

Zaterdagmorgen, stralend weer en omdat we pas om 12:40 uur moesten rijden had ik de wekker op 10:45 uur gezet, maar werd abrupt in mijn slaap gestoord door Roy die het nodig vond om ons om 9:00 uur al aan te komen moedigen, leuk gebaar!!! Dus op tijd aan de koffie, Cor had de voorafgaande avond al geopperd dat hij vlaai mee zou brengen en zodoende zaten we al vroeg te ontbijten met abrikozen- en rijstevlaai en dat roken een aantal mensen uit de buurt ook, dus weer zat de tent vol!!!

Stralend weer op de pre-grid en eindelijk mochten we van Spa genieten met een droge baan en het ging ontzettend lekker. Kwam helaas klem te zitten achter een Kadett met afgebroken voorwiel en verloor daardoor enkele plaatsen die ik echter weer gauw kon goedmaken, totdat ik in de derde ronde in de linker knik na Bruxelles in een keer een dubbele pirouette maakte, dat is 2 keer 360 en dan sta je weer netjes in de goede richting. Dus uithuilen en opnieuw beginnen, helaas zag ik een dikke witte rookpluim achter de auto hangen, alsof er een nieuwe paus gekozen was. Toen ik de auto aan de kant gezet had, bleek mijn rechter achterwiel totaal onder de olie te zitten en was ik dus gespind door mijn eigen olielek. Mijn race zat er dus op, maar Olav zou onze vlag hoog houden en werd dus vanaf de 19e plek grandioos 3e algemeen en eerste in zijn klasse. Tevens zette hij ook nog eens de snelste tijd van de dag neer, dat belooft wat voor de volgende keer. Alois werd grandioos 17e algemeen en tweede in de Guest klasse en dat in een veld van 55 auto's, respect!!

Ik mocht deze keer op de bergingsauto naar het paddock en dat was misschien nog wel angstiger dan het rijden in de stortbuien van de eerste race. Neem aan dat jullie nu de titel van dit verslag begrijpen. We gaan volgende week bekijken wat er precies aan de hand is en hopen dat alles weer in orde is voor onze volgende BRAVO race in het weekend van 18 en 19 augustus.